torsdag 5 november 2009

Fläskfilé Provencale




Fläskfilé Provencale 4 portioner

600 g Fläskfilé
25g Smör
Salt och Peppar
1 kg Potatis
Rapsolja till stekning

Vitlökssmör:
75 g Smör, rumstempererat
3 Vitlöksklyftor
2 msk Persilja
Salt och Peppar

Gör såhär:
1. Putsa fläskfilén ren från hinnor och senor. Bryn den i smör. Salta och peppra.

2. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen och lägg upp den på en kökshandduk.

3. Stek potatisen i olja så att den blir nästintill genomstekt. Salta och peppra. Lägg den i en ugnsfast form.

4. Värm ugnen till 125 grader. Sätt en köttometer i mitten av filén, lägg den på potatisen och ställ in i ugnen. Stek till 65 grader. (Kanske något längre min vart rosa)

5. Vitlökssmör: Blanda 50g av smöret med vitlök och persilja i en matberedare till smöret är grönt. Bred ut smöret till en fyrkant 10x15 cm på plastfolié och lägg det 5 min i frysen. Skär resterande smör i 2 stavar och rulla ihop dem i plastfolíe till en 10 cm rulle. Tag ut det gröna ur frysen. Lägg rullen på kortsidan av det gröna och rulla ihop så att det gröna täcker rullen.

6. Ta ut fläskfilén ur ugnen. Hög ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka på potatisen. Skiva vitlökssmöret och fördela över köttet. Ställ formen i ugnen. Låt stå till smöret smält. Servera med grönsallad


(Jag har gjort detta en gång. Idag. Det jag missade var att inte steka potatisen tillräckligt. Så stek den tills den är nästan genomstekt så kommer det att bli jättegott!! Smakerna från vitlökssmöret tillsammans med det saftiga köttet och potatisen. Mums!!!)

Lycka till

Hannah

1 kommentar:

  1. Oj vad snyggt det såg ut! Måste jag absolut prova! /Em.J

    SvaraRadera